Недеља отворених врата у ЗЦ Ваљево – Дому здравља посвећена превенцији ширења ХПВ инфекције и промоцији вакцине Gardasil 9

Овом приликом Вас обавештавамо да ће се у периоду од 07.10. до 13.10.2024. године, у просторијама Службе за здравствену заштиту деце Здравственог центра Ваљево – Дома здравља, одржати недеља отворених врата, посвећена промоцији вакцине Gardasil 9.

Вакцина је намењена превенцији (спречавању) настанка инфекција изазваних ХПВ-ом, које доводе до карцинома грлића материце код жена, а код оба пола до појаве кондилома, карцинома спољашњих полних органа, ануса и ждрела.

 

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, током 2021. године у Републици Србији је од рака грлића материце оболело 1.085 жена, док су 424 жене нажалост умрле.

Око 200 мушкараца у Србији сваке године оболи од карцинома повезаних са ХПВ инфекцојом, а око 80 њих изгуби живот.

Примарна превенција обољења изазваних ХПВ спроводи се вакцинацијом. ХПВ вакцина је ефикасна и безбедна, а први пут је дата 2006. године. Од тада до данас спроведено је преко 100 студија са више од милион учесника које су потврдиле њену безбедност и ефикасност. До сада је широм света дато више од 500 милиона доза вакцина и показало се да је организована имунизација најефикаснији начин заштите становништва од ХПВ инфекције.

 

Вакцина Gardasil 9 је бесплатна за децу оба пола узраста од 9 до 19 година, а недеља отворених врата је посебно намењена ученицима 2005. годишта, како би искористили последњу прилику да се вакцинишу о трошку државе. Стога и слоган наведене акције гласи: „Искористи прилику – Не пропусти ХПВ вакцину“.

Родитељи деце узраста до 15 година, који желе да вакцинишу дете вакцином против ХПВ, обраћају се педијатру у дому здравља, у ком су доступне ХПВ вакцине. Деца са навршених 16 година живота и старија, могу сама да се јаве педијатру у дому здравља. Током недеље отворених врата, у просторијама Службе за здравствену заштиту деце спроводиће се вакцинација деце ХПВ вакцином. Вакцинацију ће спроводити лекари према следећем распореду:

 

  1. др Валентина Марковић – понедељак-петак (07-13ч.), викенд (08-12:30ч.);
  2. др Слађана Ђуровић – понедељак-петак (14-19:30ч.);
  3. др Јелена Јовановић – понедељак-уторак (14-19:30ч.), среда (07-13ч.);
  4. др Стефан Срећковић – понедељак-петак (07-13ч.);
  5. др Сандра Обрадовић Костадиновић – понедељак-уторак (14-19:30ч.).

Напомена: Родитељи и деца могу доћи код било ког од наведених лекара (не мора бити изабрани лекар) и примити ХПВ вакцину без заказивања.

Scroll to Top