„Докази су јасни: инвестирајте у превенцију”

Резолуцијом 42/112, 1987. године Генерална скупштина Уједињених Нација је прогласила 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. Овај дан обележава се на глобалном, националном и локалном нивоу у многим земљама света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.
Слоган кампање за 2024. годину је „Докази су јасни: инвестирајте у превенцију”.
У оквиру овогодишње кампање наглашава се да ефикасне политике о дрогама морају бити укорењене у науци, истраживању, пуном поштовању људских права, саосећању и дубоком разумевању друштвених, економских и здравствених импликација употребе дрога.
Смањење проблема повезаних са дрогом представља изазов који се тиче свих људи, од појединаца који имају поремећаје повезане са употребом дрога до заједница које се боре са последицама трговине дрогом и организованог криминала. Због далекосежног и сложеног утицаја дрога, од кључног значаја је приступ заснован на научним доказима који даје приоритет превенцији и лечењу.
Према Извештају Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (енг. Унитед Натионс Оффице он Другс анд Цриме, УНОДЦ) објављеном 2023. године, у свету је у 2021. години приближно 296 милиона људи старости 15-64 године користило дроге, у највећем проценту канабис, мушкарци чешће него жене. Подаци показују и да је 70% од 128.000 смртних случајева услед предозирања дрогом на глобалном нивоу изазвано употребом опиоида.
Према Истраживању понашања у вези са здрављем деце школског узраста из 2022. године, у Србији је канабис најмање једанпут користило 7.8% ученика првих разреда средњих школа.
Према резултатима истраживања о употреби психоактивних супстанци међу становништвом старости 18-64 године које је 2023. године спровео Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, канабис је пробало 11,7% испитаника, док је проценат становника ове старосне групе који су најмање једанпут пробали екстази или кокаин знатно нижи, али у порасту у поређењу са 2014. и 2018.годином.
Извор: ИЗЈЗСрбије “Др Милан Јовановић Батут”
Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Ваљево је ове године 26. јун Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележио 02.07.2024. године у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву. Том приликом је одржано предавање на тему Болести зависности од одређене врсте намирница и енергетских пића, као и зависност од мобилних телефона.
Носилац здравствено – промотивних активности је био Црвени крст Ваљево у сарадњи са ППС Дома здравља Ваљево и Медицинском школом “Др Миша Пантић“ Ваљево. Том приликом је подељен материјал војницима и показана је вежба прве помоћи.

 

Scroll to Top